Jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych - skuteczne sposoby
Pomidory zostały sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej, dzięki wyprawom Kolumba. Od wieków pomidor traktowany był jako warzywo, jednak współczesna klasyfikacja umieszcza pomidora wśród owoców.
Pierwsze pomidory w Polsce wyhodowano w Warszawie w 1880 roku, jednak największy sukces odniosły dopiero po drugiej wojnie światowej. Dużą popularność zyskały dzięki importowanym z krajów obozu socjalistycznego przecierom oraz koncentratom pomidorowy. Co ciekawe, niegdyś w Polsce pomidory nie były dostępne przez cały rok.
Obecnie w Polsce uprawianych jest wiele odmian pomidorów, które mogą się różnić między sobą wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Oprócz pomidorów czerwonych, można spotkać odmiany zielone, żółte, różowe, a nawet czarne i fioletowe.
Pomidory dostępne są w Polsce przez cały rok. Nieuczciwi handlowcy oferują klientom importowane pomidory jako krajowe! Jak odróżnić krajowe pomidory od zagranicznych? Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z polskimi pomidorami czy może z importowanymi?
Tak można odróżnić krajowe pomidory od zagranicznych - sposoby
Jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych? Oto skuteczne sposoby na odróżnienie pomidorów krajowych od pomidorów sprowadzanych z zagranicy. Zobacz teraz w naszej galerii, jak można odróżnić polskie pomidory od zagranicznych:
