
Jak rozpoznać dobre mandarynki?
Dobre mandarynki są słodkie, soczyste, pachnące. Jak je rozpoznać? Warto wiedzieć, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek. Jest na to kilka trików - poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Rozmiar mandarynek
Większe i owalne mandarynki mogą być kwaśne. Te mniejsze i średnie zwykle są słodkie i soczyste. Najsłodsze mandarynki są małych rozmiarów (klementynki).

Kolor mandarynek
Warto wybierać mandarynki w intensywnie pomarańczowym kolorze. Blade, żółte czy zielonkawe owoce raczej nie będą smaczne, mogą być niedojrzałe i cierpkie.

Skórka mandarynki
Skórka nie powinna być zbyt gruba ani też bardzo cienka, bo ciężko się ją obiera. Miękka i lekko odstająca od owocu skórka jest oznaką soczystości i słodkiego smaku. Zbyt cienka i przylegająca może oznaczać małą ilość soku owocowego i cierpki smak.