
W czereśniach najwięcej znajduje się witaminy C a ponadto witaminy E, A oraz K, które dobrze wpływają na układ odpornościowy. Dodatkowo witamina K reguluje prace wątroby. Spożywając czereśnie, dostarczamy do też:
- kwas foliowy,
- niacynę,
- tiaminę,
- ryboflawinę.
- jod,
- fosfor,
- cynk,
- magnez.

Te osoby nie powinny jeść czereśni:
- osoby, które mają bardzo wrażliwy żołądek;
- osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i cierpiące na wrzody,
- osoby, które mają biegunkę - czereśnie, szczególnie popite wodą, mogą wywołać rewolucje żołądkowe,
- osoby z zespołem nadwrażliwego jelita nie powinnaś jeść czereśni surowych, mogą jeść te owoce lekko obgotowane;
- czereśni nie należy jeść przed posiłkami ciężkostrawnymi, bogatymi między innymi w rośliny strączkowe;
- czereśni lepiej nie łączyć z mięsem, owoce te spowalniają trawienie białka zwierzęcego.