
Szparagi, nawet odpowiednio przechowywane, szybko tracą swoją świeżość, chrupkość i swoje właściwości. Istnieje kilka prostych sposobów na wydłużenie świeżości szparagów. Dzięki temu zachowają też smak i swoje właściwości Jak przedłużyć świeżość szparagów białych i zielonych? Zobacz teraz w naszej galerii >>>>>

Które szparagi wybrać?
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Najbardziej łagodne w smaku są białe szparagi, jednak te należy obierać ze skórki. Fioletowe i zielone szparagi mają bardziej wyrazisty, orzechowy smak, jednak ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.

Jak przechowywać szparagi?
Szparagi przechowywane na blacie kuchennym szybko stracą jędrność. By dłużej pozostały świeże, należy chronić je przed dostępem ciepłego powietrza.

Czy szparagi trzymać w lodówce?
Szparagi można przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Idealnym miejscem dla szparagów jest dolna półka w drzwiach lodówki - ta, na której często przechowujemy mleko czy butelki z napojami.