1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Istnieją produkty spożywcze znane ze swoich właściwości...
fot. unsplash.com

Te produkty obniżają poziom cholesterolu

Istnieją produkty spożywcze znane ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu. Co warto jeść, by obniżyć poziom cholesterolu? Zobacz TOP 13 produktów wskazanych przez specjalistów >>>>>

2 z 15
Jabłka słyną ze swoich zdolności obniżania poziomu...
fot. unsplash.com

Jabłka na cholesterol

Jabłka słyną ze swoich zdolności obniżania poziomu cholesterolu, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika. Uczestniczy on w procesie trawienia, wiążąc się z wodą i tworząc żelową substancję, która wychwytuje cholesterol i zapobiega jego wchłanianiu do krwioobiegu. Ponadto jabłka zawierają polifenole, które również odgrywają rolę w promowaniu zdrowia serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Badania wykazały, że u osób spożywających dwa jabłka dziennie przez osiem tygodni obniżył się poziom cholesterolu LDL.

3 z 15
Borówki są znane jako pokarm obniżający poziom cholesterolu...
fot. unsplash.com

Borówki na cholesterol

Borówki są znane jako pokarm obniżający poziom cholesterolu dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika i przeciwutleniaczy. Rozpuszczalny błonnik zawarty w owocach jagodowych pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, wykazano, że silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, które nadają jagodom ich żywy kolor, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i gromadzeniu się go w ścianach tętnic. To podwójne działanie sprawia, że jagody są doskonałym wyborem dietetycznym promującym zdrowie serca i zmniejszającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

4 z 15
Rośliny strączkowe, do których zalicza się soczewica i...
fot. unsplash.com

Rośliny strączkowe na cholesterol

Rośliny strączkowe, do których zalicza się soczewica i ciecierzyca, są nie tylko wszechstronnymi i pożywnymi składnikami zdrowej diety, ale także odgrywają znaczącą rolę w kontrolowaniu i wspieraniu zdrowego poziomu cholesterolu. Jedną z głównych cech tych produktów jest zawartość rozpuszczalnego błonnika, który odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu cholesterolem, wiążąc się z cząsteczkami cholesterolu w układzie trawiennym i usuwając je z organizmu, zanim będą mogły krążyć we krwi. Już niewielka zmiana w diecie - ¼ szklanki roślin strączkowych zamiast 30 gram pokarmu białkowego (w tym mięsa, drobiu, jajek, owoców morza czy produktów sojowych) może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu o ponad 10 procent. Dodatkowo spożywanie ½ szklanki roślin strączkowych zapewnia o 10 proc. więcej błonnika, magnezu, miedzi i potasu w porównaniu do 30 gram rafinowanych ziaren, takich jak biały ryż.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zobacz również

Kibice dopisali, wiatr przeszkodził. Trwają zawody motorowodne 2025 w Żninie

Kibice dopisali, wiatr przeszkodził. Trwają zawody motorowodne 2025 w Żninie

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun