
Te produkty obniżają poziom cholesterolu
Istnieją produkty spożywcze znane ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu. Co warto jeść, by obniżyć poziom cholesterolu? Zobacz TOP 13 produktów wskazanych przez specjalistów >>>>>

Jabłka na cholesterol
Jabłka słyną ze swoich zdolności obniżania poziomu cholesterolu, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika. Uczestniczy on w procesie trawienia, wiążąc się z wodą i tworząc żelową substancję, która wychwytuje cholesterol i zapobiega jego wchłanianiu do krwioobiegu. Ponadto jabłka zawierają polifenole, które również odgrywają rolę w promowaniu zdrowia serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Badania wykazały, że u osób spożywających dwa jabłka dziennie przez osiem tygodni obniżył się poziom cholesterolu LDL.

Borówki na cholesterol
Borówki są znane jako pokarm obniżający poziom cholesterolu dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika i przeciwutleniaczy. Rozpuszczalny błonnik zawarty w owocach jagodowych pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, wykazano, że silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, które nadają jagodom ich żywy kolor, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i gromadzeniu się go w ścianach tętnic. To podwójne działanie sprawia, że jagody są doskonałym wyborem dietetycznym promującym zdrowie serca i zmniejszającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Rośliny strączkowe na cholesterol
Rośliny strączkowe, do których zalicza się soczewica i ciecierzyca, są nie tylko wszechstronnymi i pożywnymi składnikami zdrowej diety, ale także odgrywają znaczącą rolę w kontrolowaniu i wspieraniu zdrowego poziomu cholesterolu. Jedną z głównych cech tych produktów jest zawartość rozpuszczalnego błonnika, który odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu cholesterolem, wiążąc się z cząsteczkami cholesterolu w układzie trawiennym i usuwając je z organizmu, zanim będą mogły krążyć we krwi. Już niewielka zmiana w diecie - ¼ szklanki roślin strączkowych zamiast 30 gram pokarmu białkowego (w tym mięsa, drobiu, jajek, owoców morza czy produktów sojowych) może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu o ponad 10 procent. Dodatkowo spożywanie ½ szklanki roślin strączkowych zapewnia o 10 proc. więcej błonnika, magnezu, miedzi i potasu w porównaniu do 30 gram rafinowanych ziaren, takich jak biały ryż.