
Płatki owsiane na cholesterol
Owies jest bogaty w prebiotyk beta-glukan, silny środek obniżający cholesterol występujący również w grzybach. Po spożyciu beta-glukan tworzy w jelitach żelową substancję, która wiąże się z kwasami żółciowymi bogatymi w cholesterol i zapobiega ich wchłanianiu do krwioobiegu. Proces ten nie tylko obniża poziom LDL lub "złego" cholesterolu, ale także pomaga w ogólnym zdrowiu układu trawiennego. Włączenie płatków owsianych do codziennej diety może być praktycznym i naturalnym sposobem kontrolowania poziomu cholesterolu i zmniejszania ryzyka chorób układu krążenia. Badania wykazały, że średnio spożycie owsa wiąże się z obniżeniem odpowiednio poziomu cholesterolu całkowitego o 5 proc. i cholesterolu LDL o 7 proc.

Awokado na cholesterol
Awokado to popularny owoc, który pomaga wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze. Badania pokazały, że osoby, które jadły jedno awokado dziennie w ramach diety o umiarkowanej zawartości tłuszczu, obniżyły poziom cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL oraz poprawiły stosunek cholesterolu całkowitego do poziomu dobrego cholesterolu HDL w porównaniu z uczestnikami, którzy nie spożywali awokado (na diecie niskotłuszczowej lub średniotłuszczowej zawierającej oleje). Rośnie liczba dowodów wskazujących, że awokado jest owocem zdrowym dla serca.

Orzechy na cholesterol
Orzechy makadamia są znane ze swojego bogatego, maślanego smaku, mają też znaczący wpływ na zdrowie serca. Są bogate w tłuszcze jednonienasycone, podobne do tych znajdujących się w oliwie z oliwek, które mają potwierdzone działanie obniżające poziom cholesterolu. Orzechy makadamia są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i fitosteroli, które przyczyniają się do ogólnego zdrowia serca. Badania pokazały, że codzienne spożywanie orzechów makadamia nie tylko nie prowadzi do przyrostu masy ciała, ale wydaje się również mieć działanie obniżające poziom cholesterolu.

Czosnek na cholesterol
Czosnek to nie tylko skarb kulinarny pełen smaku i aromatu. Czosnek jest tradycyjnie ceniony ze względu na swoje korzyści zdrowotne, a jedną z nich jest obniżanie poziomu cholesterolu. Badania wykazały, że czosnek może nieznacznie obniżyć poziom cholesterolu, co może być szczególnie korzystne dla osób dbających o zdrowie serca. Uważa się, że za te efekty odpowiedzialne są aktywne związki zawarte w czosnku, takie jak allicyna. Uważa się, że czosnek zawiera związki, które zakłócają produkcję cholesterolu w wątrobie, szczególnie zmniejszając poziom LDL (złego) cholesterolu.