

Kurka (pieprznik jadalny) - Lisówka pomarańczowa
Jeden z najpopularniejszych dylematów zwłaszcza tych mniej doświadczonych grzybiarzy. Kurki pojawiają się bardzo szybko i cenione są jako dodatek do wielu potraw. Od trującego krewniaka odróżnia je kolor: jednolicie żółty, gdy lisówka jest bardziej pomarańczowa. Kolejna różnica to cieńszy trzon lisówki i zwykle jaśniejszy od kapelusza.

Muchomor plamisty - Czubajka kania
Kolejny groźny przebieraniec, który niewprawiony grzybiarz może uznać za smakowitą czubajkę. W tym wypadku także w pierwszej kolejności sprawdzamy pierścień na trzonie: nieruchomy - zostawiamy grzyb w spokoju. Ważny w tym wypadku jest także kolor kapelusza. Muchomor plamisty ma kolor intensywnego brązu, a często ma także charakterystyczne kremowe plamki.

Muchomor sromotnikowy - Czubajka kania
Kania to jeden z najpopularniejszych polskich grzybów, który cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Atutami tego grzyba są właściwości odżywcze i wspaniały smak. Problem w tym, że dość łatwo go pomylić ze śmiertelnie trującymi pobratymcami. Pierwszy z nich to muchomor sromotnikowy.
Jak je odróżnić? Oba grzyby mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go jednak swobodnie przesuwać, natomiast u muchomora jest on przyrośnięty i nieruchomy. Kolejne różnica to powierzchnia kapelusza: w przypadku kani jest postrzępiona, u muchomora sromotnikowego zwykle gładka.