5 z 10
W tym wypadku pomyłka raczej nie będzie kosztować na...
fot. Archiwum

Goryczak żółciowy - Borowik szlachetny

W tym wypadku pomyłka raczej nie będzie kosztować na zdrowie, a tym bardziej życia, ale popsuje doznania smakowe. Nawet odrobina goryczaka całkowicie zniszczy smak potrawy.

Jak tego uniknąć? Malo skutecznym kryterium będzie wielkość kapelusza, bo tylko doświadczony grzybiarz odróżni kandydata do koszyka na tej podstawie. Łatwiej spojrzeć na trzon: borowik ma grubszy w odcieniach bladożółtych, goryczak ma nóżkę węższą charakterystyczną siateczką na jasnym tle. Ostateczną próbą może być spróbować kapelusza koniuszkiem języka, gorzki smak goryczaka powinniśmy od razu rozpoznać.

6 z 10
Dzika pieczarka uchodzi za rarytas i jest pyszna, ale pod...
fot. Archiwum

Pieczarka karbolowa - Pieczarka polna

Dzika pieczarka uchodzi za rarytas i jest pyszna, ale pod warunkiem, że jest jadalna. Trujący jest w zasadzie jeden gatunek pieczarki na polskich porach - pieczarka karbolowa, zwana żółtą. Przydomek jest uzasadniony, bo w ten sposób najłatwiej unikniemy pomyłki. Kapelusz po naciśnięciu żółknie, tak samo jak po nacięciu. Inny pomysł, to zapach, bardzo nieprzyjemny, przypominający atrament.

7 z 10
Patrzmy na kolor i zapach. Trująca gąska siarkowa...
fot. Archiwum

Gąska siarkowa - Gąska zielona

Patrzmy na kolor i zapach. Trująca gąska siarkowa (rozpuszcza naszą krew) ma miąższ siarkowo-żółty i bardzo nieprzyjemny zapach.

Smaczna gąska zielona ma miąższ jaśniejszy, kremowy, kapelusz jest bardziej mięsisty od suchego gąski siarkowej, a smak i zapach może nam się skojarzyć ze świeżymi ogórkami.

8 z 10
Opieńki mają swoich fanów, choć raczej wśród doświadczonych...
fot. Archiwum

Opieńki - Łuskwiak nastroszony

Opieńki mają swoich fanów, choć raczej wśród doświadczonych grzybiarzy. Rosną w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach, ściółce, a przed spożyciem należy je porządnie przegotować.

Ale uwaga na łuskwiaka nastroszonego, który lubi się pod jadalne opieńki podszywać. Jak uniknąć tego trującego grzyba? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na kolor: jadalne opieńki są jaśniejsze, często miodowe, łuskwiak z kolei ciemnobrązowy. Na kapeluszu ma w dodatku jeszcze ciemniejsze łuski.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sławomir Mentzen w Golubiu-Dobrzyniu. Kandydat spotkał się z mieszkańcami

Sławomir Mentzen w Golubiu-Dobrzyniu. Kandydat spotkał się z mieszkańcami

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni - zapowiedź i program

Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni - zapowiedź i program

Zobacz również

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Egzamin ósmoklasisty 2025 z matematyki. Emocje w SP nr 1 w Aleksandrowie Kujawskim

Egzamin ósmoklasisty 2025 z matematyki. Emocje w SP nr 1 w Aleksandrowie Kujawskim