
Tak przedłużyć trwałość dyni
Dynie - jak je przechowywać i co zrobić, by dłużej stały i zachowały świeżość? Często już po kilku dniach dynia nieprzyjemnie pachnie, gnije, pojawia się na niej pleśń i nadaje się po prostu do wyrzucenia. Oto sprawdzone sposoby i triki ekspertów, by dynia stała dłużej. Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

Tak rozpoznać świeżą dynię
Aby ozdoby i dekoracje z dyni prezentował się atrakcyjnie przez dłuższy czas, warto podczas zakupów zwrócić uwagę, by na skórce nie było widocznych plam, uszkodzeń czy pęknięć. Skórka dyni powinna być jędrna a nie gąbczasta. Łodyga dyni nie powinna być zbyt miękka a kolor skórki wokół niej powinien być jednolity.

Jak przechowywać dynię?
Dynię najlepiej przechowywać w lodówce, jeśli nie jest od razu wykorzystana. Można ją też przechowywać na zewnątrz - najlepiej w miejscu, które nie jest wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani deszczu. Rada: za każdym razem, gdy dynia wygląda, jakby potrzebowała nawodnienia, wnieś ją do środka i namocz w zimnej wodzie przez noc. Chłodna kąpiel zdziała cuda, przywracając dyni świeżość i jędrność.

Jak wydrążyć dynię?
Jeśli dynia ma zostać wydrążona, warto już podczas przygotowywania dekoracji odpowiednio ją zabezpieczyć, by szybko nie zgniła lub nie spleśniała. Z wnętrza dyni należy bardzo dokładnie usunąć gąbczasty miąższ wraz z nasionami. Im cieńsze ścianki lampionu z dyni, tym więcej światła przepuszczą i ozdoba będzie się efektowniej prezentować.