
Tak przedłużyć trwałość dyni
Po dokładnym wydrążeniu, wnętrze dyni warto jak najlepiej osuszyć - papierowy ręcznik należy ciasno ułożyć w środku dyni i pozostawić na minimum godzinę, by wchłonął wilgoć. Im więcej wody usuniemy, tym dłużej dynia zachowa świeżość, nie będzie gnić i pleśnieć. Do szybszego podsuszenia dyni można użyć suszarki do włosów.

Trik na przedłużenie trwałości dyni
Wydrążoną dynię można od środka nasmarować olejem i posypać solą - szczególnie w miejscach wyciętych wzorów. Sól przyspieszy wysychanie dyni i sprawi, że nie będzie ona tak szybko gniła. Niektórzy podpowiadają, by pokryć dynię lakierem do włosów, sokiem z cytryny, sprayem akrylowym lub namoczyć w wybielaczu. Ta ostatnia metoda jest najpopularniejsza, jednak należy pamiętać o założeniu rękawiczek ochronnych. 1-2 łyżeczki wybielacza rozpuść w ok. 3,5 l wody. Pozostaw dynię - wydrążoną lub nie - w tym płynie na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Wybielacz jest środkiem przeciwgrzybiczym i utleniaczem, spowalnia naturalny proces rozkładu.

Jak długo wytrzyma dynia?
Dekoracje zrobione z wydrążonej dyni zwykle wytrzymują kilka dni. Trwałość dyni przedłuży się, jeśli ozdoba będzie stała na zewnątrz albo w chłodnym i suchym miejscu.

Czy dynia ozdobna jest trująca?
Dynie ozdobne w większości nie nadają się do jedzenia - przede wszystkim ze względu na nieciekawy smak, twardą skórę i małą ilości miąższu. Dynia ozdobna - tak jak każda inna dynia - może być trująca. Można to rozpoznać po gorzkim smaku - to znak, że zawiera nadmierne stężenie kukurbitacyny. Ta toksyczna substancja występuje w dyniach, ale także ogórkach, kabaczkach, cukinii.