
Krystalizacja
Prawdziwy miód z czasem krystalizuje, co jest naturalnym procesem i świadczy o jego autentyczności. Brak krystalizacji, nawet po kilku miesiącach, może wskazywać na to, że miód został poddany obróbce lub jest produkt sfałszowany.

Krystalizacja miodu
Warto wiedzieć, że istnieją prawdziwe miody, które nie ulegają krystalizacji. To tak zwany miód kremowany. Uzyskuje się go poprzez mechaniczne mieszanie do momentu krystalizacji, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się później grubych kryształków.
Jednak taki miód wygląda zupełnie inaczej, niż typowy, lejący miód. Miód kremowany jest nieprzezroczysty, ma mleczno-żółtawą bladą barwę, świetnie się rozsmarowuje, nie jest lejący ani lepiący. Pozostaje przez cały czas w formie kremowej, nie krystalizuje.

Test ołówka
Ostatnią proponowaną metodą jest test z użyciem miękkiego ołówka. Umieść kroplę miodu na dłoni, dotknij miękkim ołówkiem (końcówką piszącą). Jeśli miód się zabarwi od ołówka, najprawdopodobniej nie jest prawdziwy.