
4. Zadbaj o przerwy między posiłkami. U wielu osób jedzenie w święta to… jeden posiłek, który zaczyna się rano, a kończy wieczorem. Warto trzymać się swojej dotychczasowej rutyny i zjadać posiłki co 2-3 h, oczywiście korzystając z tego co mamy na stole. Taka kontrola pomoże nam powstrzymać się przed nieświadomym podjadaniem tego co mamy pod ręką.

5. Zrezygnuj z kupnych słodyczy, postaw na domowe wypieki, ale z umiarem. Porcję ciasta czy kilka pierników traktuj jak posiłek, nie zjadaj go zaraz po obiedzie jako deser. Powiedzmy, że dwa posiłki w ciągu dnia składające się ze słodkości są w porządku. Takiej zasady możemy trzymać się w dni świąteczne.

6. Jeśli sięgasz po alkohol to wybierz wino, najlepiej wytrawne/półwytrawne. Jeszcze przed świętami zapoznaj się z ofertą rodzimych winiarni, które produkują wina owocowe np. z jagody kamczackiej, borówki czy porzeczki. Mają ciekawy smak a przy tym bogate są w przeciwutleniacze, takim rodzimym trunkiem warto wznieść toast.

7. Znajdź czas na rodzinny spacer! To sposób by choć na godzinę odejść od stołu i przy okazji spalić trochę spożytych kalorii. Nawet niewielki ruch na świeżym powietrzu dobrze wpłynie na trawienie, które w święta ma wyjątkowo dużo pracy.