
Jak uratować przypalony bigos? Oto trik z przyprawami
Skutecznym sposobem na uratowanie spalonego bigosu jest dodanie sporej ilości aromatycznych przypraw, dzięki którym zapach i smak spalenizny będą mniej wyczuwalne. Warto użyć takich przypraw, jak:
- majeranek,
- kminek,
- czerwona papryka.
Dodatkowo można podlać bigos czerwonym winem, które charakteryzuje się intensywnym aromatem. Dzięki temu smak i zapach spalenizny będą mniej wyczuwalne.

Jak uratować przypalony bigos? Oto trik z surowym ziemniakiem
Podobnie jak korki od wina zadziała surowy, obrany ziemniak - po przełożeniu dania do nowego garnka wystarczy wrzucić ziemniaka do gotującego się bigosu, by wchłonął nieprzyjemny zapach spalenizny.

Nie mieszaj przypalonego bigosu!
W przypadku przypalenia potrawy nigdy nie wolno jej mieszać, ponieważ w ten sposób spalenizna rozniesie się po całym garnku i pogorszy całą sytuację. Bigos można zamieszać dopiero po przełożeniu do czystego garnka.