https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak uratować przypalony bigos. Oto skuteczne triki, by pozbyć się smaku spalenizny z bigosu

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Tradycyjny bigos to jedna z obowiązkowych potraw na święta i sztandarowe danie polskiej kuchni. Bigos cieszy się ogromną popularnością i często gości na stołach w Polsce. Jednak nawet najbardziej doświadczonym kucharzom zdarza się przypalić bigos. Okazuje się, że przypalony bigos można jeszcze uratować. Pierwszym krokiem, by uratować przypalony bigos jest przełożenie go do nowego garnka. Jak uratować przypalony bigos i w jaki sposób pozbyć się smaku spalenizny? Czytaj więcej.

Przypalony bigos. Jak uratować przypalony bigos?

Bigos to obowiązkowa pozycja nie tylko na świątecznym stole. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni.

Bigosem zajadają się nie tylko Polacy, ale również Litwini i Białorusini. W polskiej kuchni bigos pojawił się na stołach około XIII wieku. Dawniej każdy szlachcic z dobrymi manierami, wybierając się w gościnę, zabierał ze sobą... kociołek bigosu. Fanem tego dania był m.in. Adam Mickiewicz - wieszcz zachwycał się w "Panu Tadeuszu" kociołkami z bigosem.

Przepisów na bigos istnieje chyba tyle, ile jest gospodyń domowych. Każdy robi go nieco inaczej, z różnych rodzajów mięs i kapusty, z innymi dodatkami.

To Cię teraz może zainteresować

Choć przepis na bigos wydaje się prosty, wymaga jednak sporo cierpliwości. Tradycyjny bigos najlepiej gotować kilka dni, uważając, by go nie przypalić. Przepisy na bigos mówią, by dusić go na małym ogniu przez przez 3 do 5 dni po 2-3 godziny dziennie. Przez ten czas łatwo przypalić bigos - czasem wystarczy chwila nieuwagi.

Jak uratować przypalony bigos? Oto sprawdzone sposoby

Przypalony bigos to problem wielu kucharzy. O potrawie, która gotuje się kilka godzin, łatwo zapomnieć.

Jak uratować przypalony bigos? Poznaj teraz kilka sprawdzonych trików. Oto sposoby na uratowanie przypalonego bigosu i pozbycie się smaku spalenizny:

To Cię teraz może zainteresować

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska