
Jak uratować przypalony bigos? Oto skuteczne triki
Przypalony bigos to problem wielu kucharzy. O potrawie, która gotuje się kilka godzin, łatwo zapomnieć. Jak uratować przypalony bigos? Poznaj teraz kilka sprawdzonych trików. Oto sposoby na uratowanie przypalonego bigosu i pozbycie się smaku spalenizny >>>>>

Jak długo gotować bigos?
Gotowanie bigosu to proces, który trwa wiele godzin. Tradycyjny bigos najlepiej gotować kilka dni, uważając, by go nie przypalić. Przepisy na bigos mówią, by dusić go na małym ogniu przez przez 3 do 5 dni po 2-3 godziny dziennie, mieszając co pół godziny. W tym czasie moc palnika powinna być jak najmniejsza - nie tylko dlatego, by uniknąć przypalenia, ale również po to, by smak mięs i przypraw stopniowo się uwalniał i przenikał.

Jak uratować przypalony bigos? Oto trik z korkiem do wina
Szybkim i skutecznym sposobem na przypalony bigos jest przełożenie dania do nowego garnka i wrzucenie 1-3 korków od wina. Następnie należy mieszać gotujący się bigos wraz z korkami i po minucie można je usunąć. Przykry zapach spalenizny powinien zniknąć.

Jak uratować przypalony bigos? Wystarczy zamrozić bigos!
Bigos można ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Po tym czasie bigos można odgrzać - zapach spalenizny nie powinien już być tak intensywny. Aby mieć pewność, że danie będzie smakować idealnie, można nawet zamrozić potrawę, ponieważ mrożenie usuwa woń spalenizny.