
Cynamon znany jest praktycznie każdemu, jako jedna z najpopularniejszych przypraw. Jednak ma on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i lecznictwie. Spożywanie cynamonu może mieć bardzo dobre korzyści dla naszego organizmu.
Zobacz, kto powinien spożywać potrawy z cynamonem. Szczegóły na kolejnych stronach ----->

Tak wpływa na nasz organizm cynamon. Oto właściwości tej przyprawy
Cynamon to zmielona kora cynamonowca celjońskiego. Przyprawa ta znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Charakterystyczny, korzenny zapach kojarzyć się może niektórym ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak cynamon znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, jako dodatek do pysznych potraw.

Takie właściwości ma cynamon. Przyprawa pomaga na wiele dolegliwości
Jak się okazuje, cynamon ma wiele substancji zdrowotnych. Za najcenniejszy uważa się aldehyd cynamonowy. dzięki któremu ta przyprawa ma charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe. Cynamon należy też do grupy termogeników - substancji, która przyspiesza przemianę materii.

To dzieje się z nami po spożyciu cynamonu. Takie są skutki jedzenia tej przyprawy
Jak dowodzą naukowcy, cynamon może mieć zastosowanie w walce z rakiem jelita grubego, właśnie dzięki posiadaniu aldehydu cynamonowego. Podczas badań na gryzoniach zauważono, że aldehyd dodawany do pokarmy pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn i chronił przed kancerogenami, czyli czynnikami rakotwórczymi.