1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. Obraz Alexa z Pixabay
Żeby jedzenie świątecznego karpia było wyłącznie przyjemnością dla kubków smakowych, bez problemów z usuwaniem ości, podajemy instrukcję filetowania karpia udostępnioną naszych Czytelnikom przez Towarzystwo Promocji Ryb.
Zobaczcie jakie to proste - instrukcja krok po kroku na kolejnych slajdach naszej galerii >>>
2 z 8

fot. Towarzystwo Promocji Ryb
Karpia pozbawionego wnętrzności i łusek, trzeba naciąć tuż za skrzelami, od grzbietu do brzucha
3 z 8

fot. Towarzystwo Promocji Ryb
Natnij mięso wzdłuż grzbietu, tuż przy płetwie grzbietowej
4 z 8

fot. Towarzystwo Promocji Ryb
Złap za górną krawędź płata i odchyl ją. Powoli nacinaj mięso, zaczynając od przodu w kierunku ogona. Nóż prowadź coraz niżej, aż do kręgosłupa