5 z 8
Oddzielaj mięso od żeber, przesuwając nóż w kierunku ogona....
fot. Towarzystwo Promocji Ryb

Oddzielaj mięso od żeber, przesuwając nóż w kierunku ogona. Filet trzeba oczyścić, odcinając płetwy wraz z kośćmi (to nie pomyłka, ryby też mają kości – przyp. red.)

6 z 8
Filet powinien leżeć skórą do dołu. Natnij ostrożnie mięso...
fot. Towarzystwo Promocji Ryb

Filet powinien leżeć skórą do dołu. Natnij ostrożnie mięso co 2-3 mm tak, aby nie przeciąć skóry. Pozostałe fragmenty ości rozpłyną się podczas smażenia w gorącym tłuszczu.
Filet z drugiej strony ryby należy oddzielić w taki sam sposób

7 z 8
Części karpia, które pozostały po filetowaniu, zdaniem...
fot. Obraz Zdeněk Chalupský z Pixabay

Części karpia, które pozostały po filetowaniu, zdaniem Towarzystwa promocji Ryb świetnie nadają się na zupę rybną. Przepisy można znaleźć na stronie: pankarp.pl

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Izabela Trojanowska unika skalpela. Oto recepta na piękno 70-letniej artystki

Izabela Trojanowska unika skalpela. Oto recepta na piękno 70-letniej artystki

Licealistka z Szubina najlepsza w regionie. Wygrała XXI Konkurs Wiedzy o Samorządzie

Licealistka z Szubina najlepsza w regionie. Wygrała XXI Konkurs Wiedzy o Samorządzie

Polecamy

Handlarz narkotyków z Dobrzynia nad Wisłą trzymał w domu ponad 3,5 kg amfetaminy

Handlarz narkotyków z Dobrzynia nad Wisłą trzymał w domu ponad 3,5 kg amfetaminy

Izabela Trojanowska unika skalpela. Oto recepta na piękno 70-letniej artystki

Izabela Trojanowska unika skalpela. Oto recepta na piękno 70-letniej artystki

Awantura na wiecu Karola Nawrockiego w Chojnicach. Wkroczyła policja - mamy nagranie

Awantura na wiecu Karola Nawrockiego w Chojnicach. Wkroczyła policja - mamy nagranie