
Nie przelewaj wrzosów
Wrzosy są bardzo wrażliwe na zalanie, dlatego nie przesadzaj z ilością wody przy ich podlewaniu. Wrzosy podlewaj regularnie i umiarkowanie, tak aby podłoże w doniczce było lekko wilgotne, co 3-4 dni. Wierzchnia warstwa ziemi nie powinna wysychać.
Wrzosy najlepiej podlewać wodą miękką lub deszczówką. Podczas podlewania wrzosów nie mocz liści ani łodyg. Mogą się przez to rozwinąć na roślinie choroby grzybowe.

Przycinanie uschłych wrzosów
Jeśli zauważysz, że wrzos jest podsuszony, przytnij go, zostawiając około 1/3 wysokości pędów. Wkrótce powinny się pojawić nowe pędy. Wówczas koniecznie wzmocnij roślinę nawozem.

Nawożenie wrzosów
By zasilić wrzosy, użyj kwasku cytrynowego. Kwasek cytrynowy, a dokładniej zawarte w nim cytryniany, ułatwią roślinie pobieranie z gleby i przyswajanie niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas i fosfor. Poza tym, kwasek cytrynowy to środek naturalny, ekologiczny, a do tego skutecznie niszczy bakterie i zwalcza grzyby, które powodują choroby grzybowe u roślin.
1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuść w 2 litrach wody. Tak przygotowanym roztworem podlewaj wrzosy raz na dwa tygodnie, tuż po tym, jak podlejesz je wodą.
Możesz też użyć cytryny zamiast kwasku cytrynowego. Wówczas w 1 litrze wody rozpuść 1 łyżeczkę soku z cytryny.