
W 2021 r. dostawy do krajów UE-27 wygenerowały 27,1 mld EUR (wzrost o 11%), co stanowiło 73% przychodów uzyskanych
z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. Głównym odbiorcą są Niemcy.
Eksport do Niemiec obejmował głównie papierosy, przetwory rybne, mięso drobiowe, wyroby piekarnicze, karmy dla zwierząt oraz wyroby czekoladowe.

Mięso drobiowe z Polski trafia głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Niderlandów, Francji, na Ukrainę, do Ghany i czech, zaś wołowina do Włoch i Niemiec, a wieprzowe na Słowację i do Niemiec.

Produkty mleczne trafiają przede wszystkim do Niemiec, Czech, Włoch, Niderlandów, Wielkiej Brytani, Na Ukrainę i do Chin. W strukturze asortymentowej eksportu produktów mlecznych od lat dominującą pozycję (35% udział) zajmują sery i twarogi (główni odbiorcy; Niemcy, Ukraina, Czechy, Włochy, Wielka Brytania).

Głównym kierunkiem zbytu dla ziarna zbóż i produktów zbożowych są rynki krajów członkowskich UE: Niemcy, Niderlandia, Hiszpania, Francja i Czechy. Spoza UE - Algieria, Arabia Saudyjska.