
Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone
Wiele osób popełnia błędy podczas przyrządzania mięsa mielonego. Mięso mielone można zepsuć na wiele sposobów - przygotowując, przechowując i rozmrażając.
Przyrządzanie mięsa mielonego wydaje się być banalnie proste, jednak nie jest to do końca prawda. Przyrządzając mięso mielone można popełnić poważne błędy, które doprowadzają do pogorszenia smaku potrawy. Przez to mięso mielone staje się mniej soczyste i suche.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas przyrządzania mięsa mielonego. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz je teraz na kolejnych slajdach >>>>>

JAK WYBIERAĆ MIĘSO MIELONE?
Mięso najlepiej mielić samodzielnie w domu i od razu przyrządzić. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wiele sklepów oferuje usługę mielenia mięsa na miejscu. Można wtedy wskazać, który konkretnie kawałek mięsa ma zostać zmielony. Dzięki temu mamy pewność, że otrzymujemy to, co wybraliśmy. Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być zbyt obeschnięte ani zbyt wilgotne.

MIĘSO MIELONE - KOLOR I ZAPACH
Najlepszym sposobem do sprawdzenia świeżości mięsa jest wykorzystanie zmysłu węchu, wzroku i dotyku.
Brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa powinny zaniepokoić.
Mięso mielone powinno mieć odpowiedni kolor. Jego barwa jest różna w zależności od tego, czy jest to mięso wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Jednak szary kolor mięsa może zaniepokoić. Często zastanawiamy się, czy jest ono dobre do spożycia. Mięso szarzeje, gdy dostanie się do niego powietrze, jednak nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i nie wpływa negatywnie na nasz organizm.
Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, najlepiej je wyrzucić!

MIĘSO MIELONE PACZKOWANE - JAK WYBRAĆ?
Wybierając mięso mielone paczkowane, warto zapoznać się z etykietą. Najlepsze będzie to, które zawiera niemal 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest stosowana jako środek konserwujący.