
CZY MYĆ MIĘSO MIELONE?
Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostają na różne powierzchnie. Nie powinno się myć mięsa również wtedy, kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

JAK WRZUCAĆ MIĘSO NA PATELNIĘ?
Wrzucanie od razu całej porcji mięsa mielonego na patelnię to błąd popełniany przez wiele osób, a może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, więc wrzucenie go w całości na patelnię sprawi, że soki puszczą. Zamiast się smażyć, mięso zacznie się gotować. Lepiej więc wrzucać je na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz.

MIELONE WRZUCAĆ NA ZIMNĄ CZY ROZGRZANĄ PATELNIĘ?
Jeśli zależy nam na przyrządzeniu kształtnych kotletów mielonych w panierce lub dobrego spaghetti, nie wrzucajmy mięsa na zimną patelnię a dopiero wtedy, gdy olej się na niej dobrze rozgrzeje. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę, wystarczy wrzucić na patelnię odrobiny bułki tartej – jeśli zaczyna skwierczeć, można zacząć smażyć mięso. Nigdy jednak nie smażmy mięsa na największym gazie bądź mocy kuchenki.

CZY USUWAĆ NADMIAR WODY Z PATELNI?
Jeżeli mięso mielone ma się usmażyć a nie ugotować, należy podczas przyrządzania wylewać z patelni nadmiar wody.