
JAK SMAŻYĆ IDEALNE KOTLETY MIELONE?
Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żeby mieć pewność, że się nie przypalają.

NACISKANIE MIĘSA MIELONEGO NA PATELNI TO BŁĄD
Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wówczas cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate.

MIĘSO MIELONE - JAK DŁUGO PRZECHOWYWAĆ?
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin.

JAK MROZIĆ MIĘSO MIELONE?
Mięso mielone można zamrozić, jednak najlepiej nie w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka należy wyrzucić. Mięso najlepiej owinąć w folię, nie dopuszczając, by pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować je w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).