
ZUPA OGÓRKOWA - W JAKIEJ KOLEJNOŚCI DODAWAĆ SKŁADNIKI?
SKŁADNIKI NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ NALEŻY DODAWAĆ W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI
Kwaśne ogórki kiszone sprawiają, że ziemniaki są twarde i niezbyt smaczne. Aby temu zapobiec, należy trzymać się kolejności umieszczania warzyw w garnku: najpierw włoszczyzna, później ziemniaki, a dopiero wtedy, gdy będą miękkie, można dodać starte ogórki kiszone i sok.

KIEDY SOLIĆ ZUPĘ OGÓRKOWĄ?
KIEDY SOLIĆ ZUPĘ OGÓRKOWĄ?
Zupę ogórkową powinno się solić dopiero pod koniec gotowania, żeby uniknąć przesolenia. Ogórki kiszone same w sobie są zarówno kwaśne, jak i słone. Dodatek soku z ogórków kiszonych to również porcja soli. Posolenie zupy ogórkowej w odpowiednim momencie w czasie gotowania sprawi, że potrawa będzie pyszna i idealnie doprawiona.

JAK ZABIELIĆ ZUPĘ OGÓRKOWĄ?
ZABIELANIE ZUPY OGÓRKOWEJ
Jeśli zupa ogórkowa ma być zabielona, nieumiejętne dodanie śmietany sprawi, że się zwarzy. Zwarzona śmietana nie jest niebezpieczne dla zdrowia, ale sprawia, że danie wygląda nieapetycznie i jest mniej smaczne. Śmietanę należy zahartować przed dodaniem jej do zupy. Należy wymieszać w osobnym naczyniu łyżkę śmietany z chochlą gorącej zupy, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wlać do zupy ogórkowej.

ZUPA OGÓRKOWA ZE SMAŻONYMI OGÓRKAMI
OGÓRKI KISZONE WARTO... PODSMAŻYĆ!
Bazą zupy ogórkowej są ukiszone ogórki, dzięki którym zupa ma swój charakterystyczny, kwaskowy smak. W niektórych regionach Polski sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków! Tak samo jak wiele osób podsmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy.