
OGÓRKI KISZONE WARTO... PODSMAŻYĆ!
Bazą zupy ogórkowej są ukiszone ogórki, dzięki którym zupa ma swój charakterystyczny, kwaskowy smak. W niektórych regionach Polski sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków! Tak samo jak wiele osób podsmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy.

ZA DUŻO WODY TO BŁĄD
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych wewnątrz warzyw, należy je gotować w możliwie najmniejszej ilości wody. Podczas gotowania do wody trafiają najcenniejsze minerały i witaminy, dlatego warto, aby cały wywar został później w pełni wykorzystany.

ZUPĘ NAJLEPIEJ GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych wewnątrz warzyw, należy je gotować pod przykryciem. Najzdrowsze są warzywa gotowane na parze, dlatego właśnie podczas gotowania zupy ważne jest, aby przykrywać garnek pokrywką.