
Domowa zupa ogórkowa przyrządzana z dobrych składników, na domowym wywarze, jest bardzo zdrowa i nie powinno jej zabraknąć w sezonowym menu. Ogórkowa jest zdrowa, sycąca i ma mnóstwo wartości odżywczych. W polskich domach gotujemy zupę ogórkową chętnie i często.
Jest jednak wiele sposobów, aby zepsuć zupę ogórkową - od przygotowywania składników, przez gotowanie aż po podgrzewanie czy przechowywanie. Ogórkową można zepsuć jeszcze zanim zacznie się cokolwiek przyrządzać.
Gotowanie zupy ogórkowej nie jest skomplikowane, jednak czasem jej smak pozostawia wiele do życzenia.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas gotowania zupy ogórkowej. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

CZY OBIERAĆ OGÓRKI DO ZUPY OGÓRKOWEJ?
CZY OBIERAĆ OGÓRKI DO ZUPY OGÓRKOWEJ?
Ogórki kiszone należy zetrzeć razem ze skórką na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie ogórków pozbawi je znajdujących się właśnie w skórce wszelkich wartościowych składników odżywczych oraz właściwego smaku. Pod żadnym pozorem nie należy obierać ogórków kiszonych!

W JAKIEJ KOLEJNOŚCI DODAWAĆ SKŁADNIKI DO ZUPY OGÓRKOWEJ?
SKŁADNIKI NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ NALEŻY DODAWAĆ W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI
Przyrządzając zupę ogórkową, należy pamiętać o odpowiedniej kolejności gotowania produktów. W pierwszej kolejności do garnka powinno trafić mięso lub ryby, następnie przyprawy a na końcu - warzywa, również w konkretnej kolejności. Czytaj o tym na kolejnym slajdzie >>>>>

TWARDE ZIEMNIAKI W ZUPIE OGÓRKOWEJ
SKŁADNIKI NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ NALEŻY DODAWAĆ W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI
W zupie ogórkowej nie może zabraknąć m.in. ziemniaków. Wiele osób wrzuca je do wywaru dopiero na samym końcu. Przez to warzywa są niedogotowane i twarde. Gotując zupę ogórkową warto dodać ziemniaki do bulionu już na samym początku i odczekać, aż będą odpowiednio miękkie. Dopiero później można wrzucić do zupy kiszonki i pozostałe składniki.