
Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Są nie tylko bardzo popularne i wyjątkowo zdrowe, ale to również jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. Z jajek można przyrządzić wiele przepysznych potraw. Nadają się do wielu posiłków w ciągu dnia, mogą być gotowane na miękko i twardo, smażone, w postaci omletów czy jajecznicy.
Jest wiele sposobów, aby zepsuć jajka. Szefowie kuchni dzielą się swoimi doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi przyrządzania najpopularniejszych potraw z jajek.
Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

JAJKA GOTOWANE - TAKIE BŁĘDY POPEŁNIAMY NAJCZĘŚCIEJ
Najczęstsze błędy przy gotowaniu jajek:
Najczęstsze błędy popełniane podczas gotowania jajek to:
- gotowanie pękniętych jaj
- gotowanie jajek w płytkim garnku
- za mało wody w garnku
- nie solenie wody
- gotowanie jajek we wrzącej wodzie
- obieranie jajek, gdy już są zimne
Szefowie kuchni mówią, że ważne jest, aby do gotowania wybierać jajka, które nie mają pękniętej skorupki. Znaczenie ma też odpowiedni garnek - powinien być wystarczająco głęboki, aby jajka były całkowicie zanurzone w wodzie. Woda do gotowania jajek powinna być posolona, ponieważ osolona woda wrze szybciej, jednak nie chcemy doprowadzać jej do wrzenia, dlatego jajka należy gotować na wolnym ogniu. Istnieje ryzyko, że jajka pękną i rozgotują się podczas gwałtownego gotowania. Jajka na twardo można zacząć gotować nawet od zimnej wody, jednak jajka na miękko i półmiękko powinno się delikatnie wkładać do wrzącej wody.

Kluczowe znaczenie ma również czas gotowania jajek. Liczenie należy rozpocząć, gdy tylko woda zacznie się ponownie gotować po wrzuceniu jajka. Jeśli natomiast wkładamy jajko do zimnej wody, odmierzanie czasu zaczyna się dopiero po tym, jak woda zacznie się gotować.

JAJKO W KOSZULCE - TAKIE BŁĘDY POPEŁNIAMY NAJCZĘŚCIEJ
Najczęstsze błędy w przyrządzaniu jajek w koszulce:
Najczęstsze błędy popełniane podczas gotowania jajek w koszulce to:
- nie dodawanie octu do wody, w której się gotują
- błędny wybór garnka,
- utrzymywanie zbyt gorącej wody
- nie używanie świeżych jaj
- używanie tej samej miski do rozbijania wszystkich ja