
OMLET - TAKIE BŁĘDY POPEŁNIAMY NAJCZĘŚCIEJ
Najczęstsze błędy w przyrządzaniu omletów:
Najczęstsze błędy popełniane podczas smażenia omletu to:
- ubijanie jajek za mocno lub za długo,
- korzystanie ze zbyt małej lub za dużej patelni,
- wybór nadzienia, który przytłacza delikatne smaki jajek zamiast je uzupełniać,
- nieprzygotowanie wszystkich składników przed rozpoczęciem gotowania,
- dodawanie nadzienia i innych składników za późno
- zbyt szybkie przyprawianie omletu.
Szefowie kuchni radzą: Ubijaj jajka, aż białka i żółtka zostaną dobrze połączone i będą spienione.
W przypadku płaskich omletów, nadzienie można zacząć dodawać, gdy na powierzchni omletu na patelni pojawiają się pęcherzyki. W przypadku omletów składanych lub zwijanych - nadzienie należy dodawać, gdy omlet jest już prawie gotowy.
Można dodać dwie łyżeczki bulionu lub śmietanki na jajko, aby uzyskać bogatszy i bardziej kremowy efekt. Powszechne jest używanie masła klarowanego, ale olej czy oliwa są również dobrym wyborem. Z dodawaniem przypraw do omletu najlepiej poczekać możliwie blisko końca smażenia.