9 z 10
Najczęstsze błędy w przyrządzaniu omletów:...
fot. pixabay.com

OMLET - TAKIE BŁĘDY POPEŁNIAMY NAJCZĘŚCIEJ

Najczęstsze błędy w przyrządzaniu omletów:
Najczęstsze błędy popełniane podczas smażenia omletu to:
- ubijanie jajek za mocno lub za długo,
- korzystanie ze zbyt małej lub za dużej patelni,
- wybór nadzienia, który przytłacza delikatne smaki jajek zamiast je uzupełniać,
- nieprzygotowanie wszystkich składników przed rozpoczęciem gotowania,
- dodawanie nadzienia i innych składników za późno
- zbyt szybkie przyprawianie omletu.

Szefowie kuchni radzą: Ubijaj jajka, aż białka i żółtka zostaną dobrze połączone i będą spienione.

W przypadku płaskich omletów, nadzienie można zacząć dodawać, gdy na powierzchni omletu na patelni pojawiają się pęcherzyki. W przypadku omletów składanych lub zwijanych - nadzienie należy dodawać, gdy omlet jest już prawie gotowy.

Można dodać dwie łyżeczki bulionu lub śmietanki na jajko, aby uzyskać bogatszy i bardziej kremowy efekt. Powszechne jest używanie masła klarowanego, ale olej czy oliwa są również dobrym wyborem. Z dodawaniem przypraw do omletu najlepiej poczekać możliwie blisko końca smażenia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Bydgoskie Święto Cykliczne 2025. Ze Starego Rynku ruszyli do Ostromecka. Mamy zdjęcia

Bydgoskie Święto Cykliczne 2025. Ze Starego Rynku ruszyli do Ostromecka. Mamy zdjęcia

Festiwal Muzyka Wisły 2025 w Nieszawie. Tłumy widzów, gwiazdy na scenie. Zdjęcia

Festiwal Muzyka Wisły 2025 w Nieszawie. Tłumy widzów, gwiazdy na scenie. Zdjęcia

Polecamy

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia