
Grillując, nie należy dopuścić do gwałtownych wahań temperatury. Zawsze należy starać się utrzymać stałe ciepło, jeśli to możliwe.

Nikt chyba nie chce, aby jego posiłek pachniał jak zbiornik na benzynę. Dlatego do grillowania lepiej nie używać płynu do zapalniczek. Zamiast tego lepiej użyć komina do rozpalania grilla. Tworzy on piękny ogień, który pozwoli uzyskać wspaniały smak potraw.

Nieprawidłowe przechowywanie grilla - to częsty błąd. Po zakończeniu przyrządzania jedzenia, wyczyszczeniu i schłodzeniu grilla, należy go bezpiecznie przechowywać. Grille na węgiel drzewny można trzymać w garażu czy na tarasie. Zbiorniki z propanem nigdy nie powinny być przechowywane w zamkniętej przestrzeni, ponieważ mogą przeciekać. Idealnie powinny być przechowywane w zadaszonej, ale otwartej przestrzeni uniesionej nad ziemią. Jeśli masz osłoniętą werandę, byłoby to idealne miejsce. Jeśli nie, można je zostawić na zewnątrz. Nie przykrywaj grilla plandeką i nie zostawiaj go w trawie, ponieważ może to prowadzić do nagromadzenia się rdzy. Lepiej umieścić je na wzniesieniu z kilku cegieł lub kawałków drewna pod zadaszeniem jeśli to możliwe.