
Takie błędy popełniamy najczęściej przy gotowaniu makaronu
Makaron można przygotowywać na wiele sposobów. Jest nie tylko bardzo popularny, ale to również jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. Makaron to świetny dodatek, można też z niego przyrządzić mnóstwo pysznych potraw, jednak wiele osób popełnia błędy, gotując makaron.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas gotowania makaronu. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

GOTOWANIE MAKARONU W NIEODPOWIEDNIM GARNKU
Garnek, w którym gotujemy makaron, ma znaczenie dla jego konsystencji i smaku. Do gotowania większości rodzajów makaronu lepsze będzie szerokie naczynie, w którym makaron nie będzie się sklejać i ugotuje się równomiernie. Zamiast garnka, do gotowania makaronu można użyć patelni! Wyjątkiem jest makaron spaghetti, który powinien być gotowany w wysokim naczyniu.

DODAWANIE OLEJU DO GOTOWANIA MAKARONU TO BŁĄD!
Dodawanie oleju do wody, w której gotuje się makaron to częsty trik, który ma zapobiegać sklejaniu się. Jednak olej wcale nie sprawi, że makaron nie będzie się sklejał, ponieważ jest lżejszy od wody i gromadzi się głównie na jej powierzchni. W rzeczywistości tłuszcz tylko zaszkodzi daniu - makaron nie będzie się dobrze łączył z sosem czy z zupą, będzie mieć mdły lekko tłusty posmak.

MIESZANIE MAKARONU PODCZAS GOTOWANIA TO BŁĄD!
Makaronu w ogóle nie trzeba mieszać podczas gotowania! Jeśli będzie wystarczająca ilość wody w odpowiednim garnku, makaron sam będzie miał możliwość swobodnego przemieszczania się. Częste mieszanie może też spowodować, że makaron straci kształt i będzie się rozpadał.