
Kawa to jeden z ulubionych napoi, nie tylko pobudza, ale doskonale smakuje. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Ale czy na pewno umiemy dobrze zrobić kawę? Czy zdajecie sobie sprawę, że wielu z nas popełnia proste błędy, przez które kawa traci nie tylko walory smakowe! Zobaczcie, co musicie wiedzieć o parzeniu kawy!
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>

Zła temperatura wody
W zależności od rodzaju kawy musimy wiedzieć, że nie każda potrzebuje takiej samej temperatury.
Inna temperatura wody musi być przy kawie sypanej a inna przy rozpuszczalnej. A to dopiero początek!
Kawy nie parzymy wrzątkiem! Najlepsza temperatura do parzenia kawy to 95 stopni! Oznacza to, że nim zalejemy napój, powinniśmy odczekać kilka minut od zagotowania wody.

Jakość wody
Do parzenia kawy zdecydowanie lepsza będzie woda przefiltrowana niż taka prosto z kranu!

Kawa mielona
Jeśli chcemy mieć napój najwyższej jakości, nie kupujmy kawy mielonej, tylko mielmy ją tuż przed przygotowaniem, dzięki czemu aromat i smak napoju będzie o wiele lepszy!