
Gotowanie ryżu i makaronu w zupie
Makaron lub ryż, który leży długo w zupie, z czasem stanie się miękki i mało treściwy. Dlatego tego typu dodatki należy ugotować osobno. W przeciwnym razie, całą porcję zupy będzie trzeba spożyć od razu po ugotowaniu.

Zbyt mało tłusta śmietana
Śmietana do zupy pomidorowej powinna zawierać co najmniej 30% tłuszczu - te o niższej zawartości zwyczajnie się zważą.

Pomijanie dodatków
Dodatki takie jak pierożki czy tofu potrafią niesamowicie wpłynąć na smak zupy, a ponadto sprawią, że stanie się ona treściwsza.

Pomijanie dekoracji
Liść laurowy, liść bazylii czy pietruszka - te przyprawy podbiją walory smakowe zupy, a ponadto wyglądają bardzo gustownie i profesjonalnie - niczym z ręki prawdziwego szefa kuchni! Nie bez powodu mówi się, że jemy oczami.