
Zupa pomidorowa to danie uwielbiane przez tysiące Polek i Polaków. Choć jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu (zwłaszcza, jeżeli mamy pod ręką rosół z wczorajszego dnia), należy się trzymać kilku zasad, aby cieszyć się prawdziwą głębią smaku klasyki wśród polskich zup! Zobacz, jakie błędy popełniamy najczęściej robiąc zupę pomidorową! Szczegóły prezentujemy w naszej galerii.

Nieprzesmażone pomidory
Przed dodaniem do rosołu należy przesmażyć pomidory. Ich smak wtedy staje się bardziej intensywny, a wszystko dzięki temu, że cukry w nich zawarte ulegają karmelizacji. Do smażenia użyj masła lub oleju - jeżeli używasz koncentratu, również go przesmaż.

Gotowanie bez wywaru warzywnego
Najlepszą bazą zupy pomidorowej jest wczorajszy rosół. Mięso i warzywa nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu!

Za mało cukru
Chociaż powszechnie wiadomo, że zbytnie przesładzanie dań nie jest korzystne dla zdrowia, zupę pomidorową należy odpowiednio dosłodzić - tylko wtedy zyskamy idealnie lekko słodki i kwaskowy smak. Zwykle dodaje się od 3 do 6 łyżek cukru. Najlepiej określić ilość zwyczajnie smakując zupę.