
Te błędy podczas smażenia kotletów mielonych popełniamy najczęściej
Po mięso mielone sięgamy chętnie i często, jednak jego właściwe przygotowanie wcale nie jest takie proste. Jakie błędy popełniamy najczęściej? Zobacz teraz, jak przygotować idealne kotlety mielone - żeby nie były twarde, mięso nie kleiło się do rąk, nie przywierało do patelni i żeby kotlety nie rozpadały się w czasie smażenia >>>>>

Czy mięso mielone trzeba myć?
MYCIE MIĘSA MIELONEGO TO BŁĄD
Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostają się na różne powierzchnie. Nie powinno się myć mięsa również wtedy, kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

Dlaczego kotlety mielone rozpadają się w czasie smażenia?
Jeden z najczęściej popełnianych błędów to za słabo rozgrzany tłuszcz. Jeśli chcemy uzyskać kształtne kotlety z pyszną panierką lub dobre spaghetti, nie wrzucajmy mięsa na zimną patelnię a dopiero wtedy, gdy olej się dobrze rozgrzeje. Skutecznym sposobem na sprawdzenie, czy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę, jest wrzucenie na patelnię odrobiny bułki tartej - jeżeli zaczyna skwierczeć, oznacza, że można zacząć smażyć mięso. Jednocześnie nie należy smażyć kotletów na największym gazie bądź mocy kuchenki.

Do mielonych dodać zwykłą bułkę czy bułkę tartą?
Jedni do kotletów mielonych dodają bułkę tartą, inni zaś wybierają czerstwe pieczywo namoczone w mleku lub wodzie. Moczenie bułki w wodzie to błąd, który może skutkować nieprzyjemnym zapachem. Bułkę do kotletów mielonych zamacza się w mleku - mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.