
Czy do mielonych dodawać cebulę i czosnek?
Czosnek i cebula to jedne z najważniejszych składników kotletów mielonych. Cebuli nie należy jednak dodawać surowej - wcześniej posiekaną powinno się obsmażyć na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Czosnek obowiązkowo przeciśnięty przez praskę wzbogaci smak i aromat kotletów.

Ile oleju do smażenia kotletów?
Kotlety mielone należy smażyć na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju, dzięki czemu obsmażą się równomiernie a jednocześnie nie pochłoną zbyt dużo tłuszczu. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, jej nadmiar należy usuwać z patelni, jeśli chcemy, by mięso mielone się usmażyło a nie ugotowało.

NACISKANIE MIĘSA MIELONEGO NA PATELNI TO BŁĄD!
Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate. Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żeby mieć pewność, że się nie przypalają.

WRZUCANIE CAŁEGO MIĘSA NA PATELNIĘ DO BŁĄD
Wrzucanie od razu całego mięsa z opakowania prosto na patelnię to błąd, który popełnia wiele osób. Może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, więc wrzucenie go w całości na patelnię sprawi, że soki puszczą i zamiast się smażyć - zacznie się ono gotować. Mięso mielone warto wrzucać na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz.
Podobnie z kotletami. Nie należy wrzucać zbyt wielu kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne.