
Jak mrozić mięso mielone?
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin. Mięso mielone można jednak zamrozić. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka najlepiej wyrzucić a mięso owinąć w folię i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).

Jak rozmrażać mięso mielone?
Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie jest ona zalecana w przypadku mięsa mielonego! Rozmrażając mięso mielone w mikrofalówce, możemy je na wpół ugotować. Mięso mielone najlepiej rozmrażać w lodówce i bez wody.

Jakie mięso do kotletów mielonych?
Mięso najlepiej zmielić w domu i od razu przyrządzić. Wiele sklepów oferuje usługę mielenia mięsa na miejscu. Wybrany kawałek mięsa nie powinien mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięty ani też zbyt wilgotny. Z kolei paczkowane mięso mielone powinno zawierać 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący. Brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa mięsa zawsze powinny zaniepokoić. Mięso może być czasem szare - dzieje się tak, gdy dostanie się do niego powietrze, jednak nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, najlepiej je wyrzucić!