
Błędy przy gotowaniu makaronu
Ugotowanie makaronu wydaje się być łatwe. Jednak można podczas gotowania popełnić szereg błędów, przez które makaron się klei, powstaje z niego jedna wielka, nieapetyczna klucha.
Zobacz, czego nie należy robić, by makaron był idealny - sprężysty, lekko twardy i smaczny.

Niewłaściwy rodzaj mąki
Makaron klei się podczas gotowania i po ugotowaniu, gdyż zawiera mąkę. Najbardziej kleją się makarony pszenne. Aby uniknąć klejenia się makaronu, wybieraj makaron z mąki pszennej durum - one kleją się znacznie mniej.

Makaron wrzuć do wrzątku
Makaron zawsze wkładamy do wrzącej wody, nigdy do zimnej. To bardzo ważna zasada. Gotujący się makaron co jakiś czas zamieszaj. Zapobiegnie to sklejaniu.

Za mało wody w garnku, za mały garnek
By makaron dobrze się ugotował, potrzebna jest odpowiednia ilość wody. Najlepsze proporcje to 1 litr wody na 100 g makaronu. Garnek też musi być odpowiedniej wielkości, by pasta swobodnie się mieściła, bo pęcznieje podczas gotowania. Im mniej wody, tym większe prawdopodobieństwo, że makaron się poskleja.