Makaron to bardzo popularne danie w kuchni polskiej, gości na stołach wielu Polaków. Makaron to bardzo wdzięczny produkt, można z niego szybko przyrządzić smaczne, wartościowe danie. Wystarczy do ugotowanego makaronu dodać warzywa, przecier pomidorowy czy mięso - i smaczny obiad gotowy. W dodatku makaron jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale też zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów.
Makaron - z czego się robi?
Makaron ma długą historię. Legendy głoszą, że potrawę tę sprowadził do Europy wenecki podróżnik, Marco Polo, jednak nie znajduje to potwierdzenia w badaniach archeologicznych i innych. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach - miał cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie.
Makaron powstaje z ciasta zrobionego z mąki, wody i czasami również jaj (mówimy wówczas o makaronie jajecznym).
Do wyrobu makaronu wykorzystuje się różne rodzaje mąk:
- pszenną,
- kukurydzianą (powstaje makaron bezglutenowy),
- orkiszową,
- gryczaną,
- ryżową,
- sojową.
Przykładowe rodzaje makaronu:
- lasagne (płaty),
- penne (rurki),
- spaghetti (długie nitki),
- tagliatelle (wstążki),
- pappardelle (wstążki),
- farfalle (kokardki),
- fusilli (świderki),
- cannelloni (średnie rurki).
Takie błędy popełniamy przy gotowaniu makaronu
Makaron jest półproduktem, oznacza to, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Eksperci kulinarni uważają, że najlepiej ugotowany makaron to ugotowany al dente czyli lekko twardy.
Przy gotowaniu makaronu warto stosować się do kilku ważnych zasad, aby nie powstała niesmaczna, rozgotowana, klejąca się klucha. Zobacz w galerii, jak prawidłowo gotować makaron.
Zobacz także to:
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
► Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą