
Brak soli
Jeśli tylko nie masz zakazu od lekarza co do używania soli, koniecznie dodaj ją podczas gotowania makaronu. Makaron gotowany bez soli jest mdły i bez smaku. Posolenie dania nie wystarczy. Sól już wówczas nie wniknie w makaron.
Sól wsypujemy do wrzącej wody, jeszcze przed dodaniem makaronu.

Dodawanie tłuszczu do wody na makaron
Niektórzy uważają, że dodanie tłuszczu - masła, oleju, oliwy - do wody, w której gotuje się makaron, poprawi jego smak. Tak nie jest. Makaron najlepiej ugotować w samej wodzie z dodatkiem soli.

Zbyt długie gotowanie
Zwykle makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut, w osolonej wodzie, wrzucając go na wrzątek. Najlepiej postępować zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu makaronu. Pod koniec czasu gotowania warto jednak mimo wszystko sprawdzić, czy makaron jest już prawie gotowy, bowiem na gotowanie może mieć wpływ także rodzaj kuchenki, rodzaj garnka itp.

Dodawanie oleju do ugotowanego makaronu
Dodawanie oleju do ugotowanego już makaronu, aby zapobiec sklejaniu się, to również nie jest dobry pomysł. Jeśli dodasz potem do makaronu sos, przez ten olej nie będzie on się dobrze trzymał makaronu, danie będzie się rozwarstwiać, będą pływać małe oczka oleju, co wygląda nieapetycznie.