
Takie błędy popełniamy przy gotowaniu parówek
Choć wydawałoby się, że ugotowanie parówek jest banalnie proste, łatwo popełnić kilka błędów, przez które parówki stają się szkodliwe dla zdrowia. Zobacz, czego nie robić przy gotowaniu parówek.

Azotany i azotyny w parówkach
Sól peklująca używana do konserwowania parówek jest źródłem azotanów i azotynów. Pod wpływem niewłaściwej obróbki termicznej mogą się one przekształcać w szkodliwe nitrozoaminy. Nitrozoaminy to jedne z najbardziej szkodliwych związków chemicznych. Są rakotwórcze (powodują np. raka jelita grubego) i mogą też wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek.
Jak tego uniknąć? Zobacz.

Parówki w temperaturze pokojowej
Nie powinno się wrzucać do gotowania parówek prosto z lodówki. Parówki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 20-30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu skórki nie będą pękać.

Parówki do wrzątku, nie do zimnej wody
Parówek nigdy nie wkładamy do zimnej wody. Czekanie, aż się zagotuje woda to zbyt długa obróbka termiczna. Poza tym w taki sposób przygotowane parówki tracą smak.