Parówki - czy są zdrowe?
Oczywiście przy kupowaniu parówek trzeba koniecznie zwrócić uwagę na skład podany na etykiecie, gdyż nadal w sprzedaży dostępne są parówki bardzo niskiej jakości. Taką pozycją w składzie, która powinna od razu zdyskwalifikować parówki, jest MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie.
To w zasadzie same ścięgna, chrząstki i inne produkty uboczne pochodzenie zwierzęcego. Dobre parówki mają w składzie nawet 98 proc. mięsa, i to konkretnie: z szynki, z piersi kurczaka itp. Dobre parówki nie zawierają konserwantów (fosforany i azotany), glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), MOM-u, zagęstników i stabilizatorów,
sztucznych aromatów.
Gdy już wybierzemy dobrej jakości parówki, możemy przyrządzić je na przykład na kolację. Parówki na kolację podaje się zwykle w formie na ciepło. Niestety, większość Polaków popełnia podstawowe błędy przy gotowaniu parówek. W galerii wyjaśniamy, jakie to błędy. Sprawdź, czy i ty ich nie popełniasz.
Takie błędy popełniamy przy gotowaniu parówek
Choć wydawałoby się, że ugotowanie parówek to łatwizna, łatwo popełnić kilka błędów, przez które parówki stają się szkodliwe dla zdrowia. Zobacz, czego nie robić przy gotowaniu parówek.
Zobacz także to:
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
► Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą