
Sady śliwowe w Kujawsko-Pomorskiem porastają 174,64 hektary. Najwięcej – 47,44 ha – śliw rośnie w powiecie bydgoskim w gminach Dobrcz i Koronowo.
Śliwki są ważnymi owocami w diecie Polaków, a przede wszystkim powidła śliwkowe. Ale nie da się smażyć śliwek robaczywych i zmumifikowanych, tymczasem liczne choroby atakują śliwy.
Te choroby śliw są najpowszechniejsze w Polsce - zobacz teraz w naszej galerii >>>>>

Rak bakteryjny drzew pestkowych - poraża wszystkie organy nadziemnej części drzew. Pąki obumierają, a wokół nich widoczne są nekrozy (martwice) i wycieki gumy. Kwiaty kurczą się, stają się brunatno-czarne. Liście mają zbrunatniałe wierzchołki, a także ciemnozielone, punktowe plamy, okrągłe lub nieregularne, otoczone jaśniejszą obwódką. Ich barwa wraz z rozwojem choroby zmienia się od żółtej do ciemnobrunatnej. Podczas wilgotnej pogody plamy się zlewają i obejmują znaczną powierzchnię blaszki liściowej.

Bakteryjna plamistość drzew pestkowych – na liściach tworzą się małe, nieregularne plamy, początkowo jasnozielone. Z czasem powiększają się i zmieniają kolor na brunatny z purpurowym środkiem. Około 3-5 tygodni po kwitnieniu na zawiązkach owoców pojawiają się małe, okrągłe plamki, od szarobrunatnych do brunatnych. Po pewnym czasie barwa plam zmienia się od ciemnobrunatnej do prawie czarnej. Liczne plamy o średnicy 2-5 mm, często otoczone strefą uwodnionej tkanki, mogą obejmować znaczną część owocu, którego skórka wraz ze wzrostem owocu pęka, czemu może towarzyszyć wyciek gumy.

Dziurkowatość liści drzew pestkowych - pierwszym objawem na liściach są drobne, jasnozielone, później brunatne plamy. Na wierzchołkach młodych pędów wiosną pojawiają się zranienia z wyciekami gumy. W miejscach uszkodzeń tworzą się także narośla.