Smaki Kujaw i Pomorza Sezon 4 odcinek 19

Województwo kujawsko-pomorskie ma duży udział w polskiej produkcji śliwek. Sady śliwowe w naszym regionie porastają 174,64 hektary. Najwięcej – 47,44 ha – śliw rośnie w powiecie bydgoskim w gminach Dobrcz i Koronowo.
Śliwki są ważnymi owocami w diecie Polaków. Wielu czeka na drożdżówki ze śliwkami, a przede wszystkim na powidła śliwkowe.
Mamy w regionie powidła szczególne - powidła z Doliny Dolnej Wisły - 15 marca 2006 roku wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort szeroko opisuje lokalną tradycję smażenia powideł:
- Powidła smażono tradycyjnie w miedzianych (inaczej kuprowych) kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu, gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spadała z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami. Do oddzielania pestek od masy owocowej używano specjalnych sit ceramicznych wytwarzanych przez garncarzy, z których najbardziej znani byli garncarze z Gruczna nad Wisłą. W drugiej połowie XIX wieku na obszarze Doliny Dolnej Wisły zaczęło się intensywnie rozwijać sadownictwo, wykorzystujące bardzo dobre, specyficzne warunki glebowo-klimatyczne doliny. Działania te wspierane były także przez władze pruskie. Doprowadziło to do tego, że dolina Wisły stała się największym na Pomorzu rejonem sadowniczym. Badania terenowe prowadzone przez pracowników Muzeum Etnograficznego w Toruniu na obszarze Doliny Dolnej Wisły potwierdziły istnienie dużej ilości budynków suszarni owoców, w których źródłem gorącego powietrza były paleniska z miejscem na kotły do smażenia powideł, co świadczy o tym, że w budynkach tych wysmażano również powidła. Potwierdzają to wywiady terenowe, wskazujące na długą tradycję smażenia powideł na tym obszarze.
Takie choroby i szkodniki niszczą śliwy - lista
Jednak nie da się smażyć powideł z owoców robaczywych, tymczasem liczne szkodniki składają jaja w śliwkach, które potem nie nadają się do spożycia. Choroby i szkodniki śliw od lat monitoruje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dzięki pracy badaczy pod kierunkiem dr Wojciecha Warabiedy wiadomo, które choroby i jakie szkodniki atakują nasze śliwy najczęściej. Zobaczcie w naszej galerii.