Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie choroby niszczą śliwy. Te choroby i szkodniki atakują nasze śliwy najczęściej [lista]

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Sady śliwowe w Kujawsko-Pomorskiem porastają 174,64 hektary. Najwięcej – 47,44 ha – śliw rośnie w powiecie bydgoskim w gminach Dobrcz i Koronowo. Śliwki są ważnymi owocami w diecie Polaków, a przede wszystkim powidła śliwkowe. Ale nie da się smażyć śliwek robaczywych i zmumifikowanych, tymczasem liczne choroby atakują śliwy. Te choroby śliw są najpowszechniejsze w Polsce - zobacz teraz w naszej galerii >>>>>
Sady śliwowe w Kujawsko-Pomorskiem porastają 174,64 hektary. Najwięcej – 47,44 ha – śliw rośnie w powiecie bydgoskim w gminach Dobrcz i Koronowo. Śliwki są ważnymi owocami w diecie Polaków, a przede wszystkim powidła śliwkowe. Ale nie da się smażyć śliwek robaczywych i zmumifikowanych, tymczasem liczne choroby atakują śliwy. Te choroby śliw są najpowszechniejsze w Polsce - zobacz teraz w naszej galerii >>>>>Pixabay
Zielone śliwki widać już na drzewach. Czasem zbiór zapowiada się bardzo dobrze, ale z dnia na dzień owoce zaczynają się kurczyć i przekształcać w pomarszczone mumie. Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wskazują najczęstsze problemy śliw. Zobaczcie w naszej galerii.

Smaki Kujaw i Pomorza Sezon 4 odcinek 19

od 16 lat

Województwo kujawsko-pomorskie ma duży udział w polskiej produkcji śliwek. Sady śliwowe w naszym regionie porastają 174,64 hektary. Najwięcej – 47,44 ha – śliw rośnie w powiecie bydgoskim w gminach Dobrcz i Koronowo.

Śliwki są ważnymi owocami w diecie Polaków. Wielu czeka na drożdżówki ze śliwkami, a przede wszystkim na powidła śliwkowe.
Mamy w regionie powidła szczególne - powidła z Doliny Dolnej Wisły - 15 marca 2006 roku wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort szeroko opisuje lokalną tradycję smażenia powideł:

- Powidła smażono tradycyjnie w miedzianych (inaczej kuprowych) kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu, gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spadała z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami. Do oddzielania pestek od masy owocowej używano specjalnych sit ceramicznych wytwarzanych przez garncarzy, z których najbardziej znani byli garncarze z Gruczna nad Wisłą. W drugiej połowie XIX wieku na obszarze Doliny Dolnej Wisły zaczęło się intensywnie rozwijać sadownictwo, wykorzystujące bardzo dobre, specyficzne warunki glebowo-klimatyczne doliny. Działania te wspierane były także przez władze pruskie. Doprowadziło to do tego, że dolina Wisły stała się największym na Pomorzu rejonem sadowniczym. Badania terenowe prowadzone przez pracowników Muzeum Etnograficznego w Toruniu na obszarze Doliny Dolnej Wisły potwierdziły istnienie dużej ilości budynków suszarni owoców, w których źródłem gorącego powietrza były paleniska z miejscem na kotły do smażenia powideł, co świadczy o tym, że w budynkach tych wysmażano również powidła. Potwierdzają to wywiady terenowe, wskazujące na długą tradycję smażenia powideł na tym obszarze.

Takie choroby i szkodniki niszczą śliwy - lista

Jednak nie da się smażyć powideł z owoców robaczywych, tymczasem liczne szkodniki składają jaja w śliwkach, które potem nie nadają się do spożycia. Choroby i szkodniki śliw od lat monitoruje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dzięki pracy badaczy pod kierunkiem dr Wojciecha Warabiedy wiadomo, które choroby i jakie szkodniki atakują nasze śliwy najczęściej. Zobaczcie w naszej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska