
Oto zestaw podpowiedzi na wielkanocny stół. Tutaj także wzory tortów, mazurków i innych słodkości

tort wielkanocny - wzór od KGW powiat żniński
Oto zestaw podpowiedzi na wielkanocny stół. Tutaj także wzory tortów, mazurków i innych słodkości

Pascha wielkanocna od Romany Świtały, KGW Padniewo
Oto zestaw podpowiedzi na wielkanocny stół. Tutaj także wzory tortów, mazurków i innych słodkości
Przepis na paschę od Romany Świtały, KGW Padniewo, pow. mogileński, woj. kujawsko-pomorskie
1 kg sera twarogowego (swojskiego, dobrze odciśniętego; trzeba go dwa razy zmielić)
100 ml śmietanki 30 proc.
1 kostka masła 200 g
6 żółtek
8 łyżek cukru pudru
bakalie (po garści - rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, płatki migdałowe)
obowiązkowo wanilia - np. buteleczka cała Dr. Oetker Wanilia Bourbon
Ser łączymy ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Masło ucieramy z cukrem, wanilią, dodając po jednym jajku. Do masy dodajemy masę twarogową - mieszamy. Na koniec dodajemy zmieszane bakalie.
Teraz potrzebujemy durszlak, na który kładziemy gazę. Tu przekładamy masę. Dobrze, aby się jeszcze odsączyła, można więc docisnąć talerzykiem. Tak przygotowaną paschę należy włożyć na noc do lodówki. Gdy się schłodzi, odwrócić na talerzyk i udekorować.

wzory od KGW powiat żniński
Oto zestaw podpowiedzi na wielkanocny stół. Tutaj także wzory tortów, mazurków i innych słodkości