
Gotowane, pieczone, w zupie stanowią nieodłączny element naszej tradycji kulinarnej. Niestety owiane są złą sławą. Wszystko przez przekonanie, iż ziemniaki są tuczące. Warto pamiętać, że same ziemniaki to niezwykle wartościowe warzywa, które są źródłem białka, witamin i wielu cennych składników mineralnych. Dopiero w połączeniu z ciężkimi dodatkami mogą stać się potrawą niezwykle tuczącą.
Zobacz, jakie połączenia z ziemniakami są najbardziej tuczące >>>

Największym problemem kalorycznym dla ziemniaków jest sposób, w jaki zostały przygotowane. Te gotowane na garnku, czy parze zawierają mało kalorii. Inaczej wygląda sytuacja, gdy zostawimy je z niektórymi dodatkami.

Przykładowo frytki mają 3-krotnie niższy indeks sytości niż ziemniaki gotowane. W dodatku często są zestawiane z sosami i mięsem, które w takiej kombinacji tworzą niezwykle kaloryczną potrawę.

Dla "poprawy" smaku, często do ziemniaków dodaje się masło, a także przygotowuje zabielane sosy, które nie są sprzymierzeńcem w utrzymaniu pięknej sylwetki.