
Alwoood - ciekawa odmiana deserowa, mieszańcowa, wyhodowana w USA, o bardzo wysokiej plenności. Krzewy rosną silnie i mają duże, dekoracyjne liście. Grona średnie i duże, cylindryczne, równomiernie wypełnione kulistymi jagodami o fioletowo-granatowej barwie z jasnym nalotem. Miąższ słodki, galaretowaty, smaczny, z charakterystycznym posmakiem Labrusca. Zbiory na przełomie września i października. Odmiana odznacza się bardzo wysoką odpornością na choroby. Krzewy zimą wytrzymują mrozy do – 30 stopni C i nie trzeba ich okrywać na zimę. Wartościowa odmiana amatorska do celów dekoracyjnych i deserowych, którą można uprawiać w całej Polsce. Nadaje się do obsadzenia altan i płotów.

Aurora - odmiana deserowa i przerobowa z Francji. Wzrost krzewów jest umiarkowany. Grona wyraźnie wydłużone, cylindryczne, wielkości 100-150 g, lekko zwarte. Jagody są żółtozielone, średniej wielkości, soczyste, kuliste i wyrównane, skórka cienka, z różowym odcieniem. Pora dojrzewania gron przypada przeważnie w pierwszej połowie września. Wytrzymałość krzewów na mróz do -28 stopni C.

Bolero - przerobowa odmiana mieszańcowa hodowli niemieckiej o wysokiej odporności na choroby. Wzrost krzewów jest silny. Grona stożkowate, średnie i duże, wielkości, 170-230 g, lekko zwarte. Jagody są ciemnogranatowe z woskowym szarym nalotem, średniej wielkości 17 mm, kuliste, skórka cienka, miąższ soczysty, słodki, sok słabo barwiąc. Pora dojrzewania gron przypada w drugiej połowie września. Wytrzymałość na mróz do -26 stopni C.

Cabernet Karol – odmiana z Niemiec. Wzrost krzewów średnio-silny. Grona cylindryczno-stożkowate, o średniej masie 140-180 g, wydłużone, zwarte. Jagody są granatowe, wielkości 15mm, kuliste i wyrównane, skórka cienka z woskowym nalotem. Pora dojrzewania gron przypada najczęściej w trzeciej dekadzie września. Wytrzymałość na mróz do - 25 stopni C. Odmiana na czerwone wino jakościowe typu Cabernet, o wysokiej odporności na choroby grzybowe.