
Johanniter – odmiana wyhodowana w Niemczech. Wzrost krzewów umiarkowanie silny z tendencją do zagęszczania latorośli. Grona cylindryczne, wydłużone, często z małym skrzydełkiem, o średniej masie 160-200 g, zwarte. Jagody są kuliste, zielonożółte z mlecznym nalotem, średniej wielkości. Skórka umiarkowanej grubości z drobnymi ciemnymi cętkami, miąższ soczysty. Pora dojrzewania gron przypada na koniec września. Wytrzymałość na mróz do -23 stopni C. To odmiana przerobowa na białe wino jakościowe typu Rieslinga. Odporność na choroby podwyższona, ale w wilgotne lata grona mogą być porażane przez szarą pleśń. Wymagane przewietrzanie gron przez regularne cięcie latorośli.

Seyval Blanc - mieszaniec francusko-amerykański o bardzo dobrej wytrzymałości na mróz i wysokiej odporności na choroby grzybowe. Wzrost krzewów jest silny. Grona: stożkowate, duże i średnie, o masie 160-240 g, zwarte. Jagody są żółtozielone z bursztynowym rumieńcem, wyrównane, wielkości 15 mm, kuliste, skórka średniej grubości, miąższ soczysty. To odmiana późna, owoce dojrzewają zwykle na początku października. Jedna z najplenniejszych odmian w winnicy Victoria. Nie ma potrzeby stosowania ochrony chemicznej. Krzewy można prowadzić w formie szpaleru i na wyższych konstrukcjach.

Solaris - odmiana z Niemiec. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, bez tendencji do zagęszczania. Grona cylindryczno-stożkowe, o średniej masie 140-160g, krótkie, lekko zwarte. Jagody są zielonożółte z białym nalotem , średniej wielkości, kuliste i wyrównane, skórka dość cienka, miąższ soczysty. Pora dojrzewania gron przypada najczęściej w pierwszej dekadzie września. Wytrzymałość krzewów na mróz do -25 stopni C. To odmiana przerobowa na białe wino o owocowym aromacie.