Ocieplenie klimatu i wprowadzanie nowych odmian winogron sprzyjają odrodzeniu winiarstwa w Polsce. Z tej przyczyny w 2004 roku w Zakładzie Odmianoznawstwa i Szkółkarstwa Roślin Sadowniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach założono winnicę doświadczalną Victoria.
Winnica zajmuje 0,9 ha i bada się w niej ponad sto szczepów winorośli. W większości są to odmiany przerobowe, a także deserowe oraz kilka odmian altanowych. Pochodzą głównie z Niemiec, Francji, Ukrainy, Rosji, Węgier i USA.
- Odznaczają się wysoką odpornością na mróz i choroby grzybowe oraz bogactwem cech jakościowych owoców: smak, aromat, barwa i wielkość jagód czy gron – podaje Tomasz Golis z Zakładu Odmianoznawstwa i Szkółkarstwa Roślin Sadowniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Takie odmiany winogron dobrze rosną w polskich warunkach [lista]
Mgr Tomasz Golis prezentuje kilka odmian deserowych i przerobowych do upraw w winnicach, które dobrze przetrwały nietypową zimę bez okrywy śnieżnej, spadki temperatur do – 21 stopni Celsjusza i wiosenne przymrozki. Jakie to odmiany? Zobaczcie w naszej galerii.
