Imbir ma charakterystyczny ostrawy i korzenny smak, który dodaje głębi i intensywności do potraw. Jego aromat jest silny i rozpoznawalny. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, mangan i magnez. Zawiera także związki o działaniu przeciwutleniającym.
To też może Cię zainteresować: To warto pić przed snem. Oto napoje, które pomagają zasnąć
Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, zmniejszaniu nudności i łagodzeniu bólu stawów.
Imbir - zastosowanie kulinarne
Imbir jest szeroko stosowany w kuchniach różnych kultur na całym świecie. Może być używany do przygotowywania potraw słodkich i słonych, takich jak curry, zupy, marynaty, napoje, herbaty imbirowe oraz ciasta i ciasteczka. Świeży imbir można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, natomiast suchy imbir w szczelnie zamkniętym pojemniku jest trwały przez długi czas.
Takie osoby nie mogą jeść imbiru. Przy tych chorobach imbir może zaszkodzić
Imbir choć ma wiele właściwości zdrowotnych to jest także szereg przeciwwskazań do jego spożywania. Zobacz listę w naszej galerii:
