https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Takie osoby nie mogą jeść imbiru. Przy tych chorobach imbir może zaszkodzić

JG
Istnieją pewne przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne związane ze spożyciem imbiru. Lista w naszej galerii.
Istnieją pewne przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne związane ze spożyciem imbiru. Lista w naszej galerii. unsplash.com
Imbir to korzeń rośliny z rodziny imbirowatych. Jest szeroko stosowany jako przyprawa, która posiada wiele właściwości zdrowotnych i dodaje pikanterii potrawom. Niektóre osoby nie powinny jednak go spożywać. Oto lista schorzeń, przy których należy ograniczyć imbir w diecie.

Imbir ma charakterystyczny ostrawy i korzenny smak, który dodaje głębi i intensywności do potraw. Jego aromat jest silny i rozpoznawalny. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, mangan i magnez. Zawiera także związki o działaniu przeciwutleniającym.

To też może Cię zainteresować: To warto pić przed snem. Oto napoje, które pomagają zasnąć

Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, zmniejszaniu nudności i łagodzeniu bólu stawów.

Imbir - zastosowanie kulinarne

Imbir jest szeroko stosowany w kuchniach różnych kultur na całym świecie. Może być używany do przygotowywania potraw słodkich i słonych, takich jak curry, zupy, marynaty, napoje, herbaty imbirowe oraz ciasta i ciasteczka. Świeży imbir można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, natomiast suchy imbir w szczelnie zamkniętym pojemniku jest trwały przez długi czas.

Takie osoby nie mogą jeść imbiru. Przy tych chorobach imbir może zaszkodzić

Imbir choć ma wiele właściwości zdrowotnych to jest także szereg przeciwwskazań do jego spożywania. Zobacz listę w naszej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska