https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Napar z liścia laurowego pomaga na wiele schorzeń. Takie ma właściwości ten napój

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Liść laurowy, znany też jako liść bobkowy, to znana i popularna przyprawa. Jednak nie każdy wie, że liść laurowy nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy aromat, ale również ma liczne właściwości zdrowotne. Liście bobkowe używane są w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Ten niepozorny liść potrafi zdziałać cuda. Wystarczy przygotować z niego napar i pić, najlepiej codziennie. Zobacz, jak działa i na co pomaga liść laurowy.

Liść laurowy, znany też jako liść bobkowy, to aromatyczna przyprawa pochodząca z drzewa laurowego (Laurus nobilis) – zimozielonego krzewu lub drzewa wywodzącego się z rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego, ale także w krajach o ciepłym klimacie, np. w Indiach czy USA.

Uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie z wieńców laurowych pleciono korony zwycięzców i poetów – stąd określenie „laureat”.

Liść laurowy - właściwości

Liść laurowy ma wszechstronne działanie. Jego najpowszechniejsze zastosowanie to jako przyprawa, w kuchni. Liść bobkowy nadaje potrawom charakterystycznego aromatu. Głównie używany jest do dań mięsnych, zup (nie może go zabraknąć w tradycyjnym rosole), bigosu czy innych dań z kapusty. Świetnie komponuje się z zielem angielskim.

Ale liść bobkowy wykorzystywany jest także w ziołolecznictwie. Liście laurowe to źródło witamin i minerałów: A, B2, B3, B5, B6, C, wapnia, żelaza, manganu, potasu, selenu, miedzi, cynku i magnezu, zawierają też kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, lignany, pektyny.

Liść laurowy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomaga pracę układu trawiennego oraz wątroby. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, łagodzi bóle stawów i mięśni, wspiera walkę z infekcjami.

Zobacz też: Skutki picia białej herbaty - właściwości. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz białą herbatę

Olejki eteryczne w liściu laurowym

Charakterystyczny aromat liścia laurowego to zasługa naturalnych olejków eterycznych, które w dużym stężeniu występują w jego tkankach, zwłaszcza w gruczołkach znajdujących się na spodniej stronie liścia. Główne związki odpowiedzialne za zapach to:

  • Eukaliptol (1,8-cyneol) – odpowiada za świeży, lekko kamforowy, ziołowy aromat; działa też przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

  • Eugenol – nadaje lekko korzenny, goździkowy zapach

  • Linalol – delikatnie kwiatowy, kojący

  • Geraniol, pineny, fellandren – dodają złożoności, nadają nuty leśne, cytrusowe, żywiczne

Liść laurowy zyskuje pełnię aromatu po wysuszeniu – wtedy związki eteryczne są bardziej skoncentrowane i łatwiej się uwalniają np. podczas gotowania. Dlatego suszone liście są bardziej intensywne w smaku i zapachu niż świeże. W kuchni, szczególnie podczas duszenia czy gotowania, ciepło aktywuje olejki eteryczne, które przenikają do potrawy i wzbogacają jej smak oraz zapach.

Zobacz też: Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. Takie mają właściwości jajka ugotowane na miękko

Napar z liścia laurowego pomaga na wiele schorzeń

Liście laurowe wyglądają niepozornie, jednak skrywa się w nich wielka moc. Sprawdź, na co pomagają liście laurowe. Wyjaśniamy też, jak prawidłowo przygotować napar i wywar.

Jak przechowywać liść laurowy?

  • Szczelny pojemnik - najlepiej trzymać liście w szklanym słoiczku z dobrze dopasowaną pokrywką lub w metalowej puszce. Plastikowe torebki mogą przepuszczać powietrze, przez co liście szybciej tracą olejki eteryczne.

  • Z dala od światła i wilgoci - najlepsze miejsce to sucha, ciemna szafka w kuchni – nie nad kuchenką ani zmywarką! Światło i wilgoć przyspieszają rozpad olejków i powodują, że liście mogą spleśnieć lub zwietrzeć.

  • Nie mielić na zapas - zmielone liście szybko tracą intensywność. Jeśli chcesz użyć mielonego liścia, zmiel tuż przed dodaniem do potrawy.

  • Zamrażanie (dla świeżych liści) - jeśli masz świeże liście laurowe (np. z domowej uprawy), możesz je zamrozić – najlepiej osobno, np. w pojemniczku lub woreczku. Zachowają wtedy większość aromatu na wiele miesięcy.

  • Okres przechowywania - suszone liście zachowują aromat nawet do 2 lat, ale najlepiej zużyć je w ciągu 6–12 miesięcy, kiedy są najintensywniejsze.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska